Bagværk

Gammeldags Fastelavnsboller med appelsincreme

9. februar 2018

Altså helt ærligt – jeg ELSKER fastelavnsboller. Og jeg elsker appelsiner, så det måtte jo blive et Match made in Heaven. Har du samme hang, så prøv dem selv…

Ingredienser

Til ca. 12 fastelavnsboller

Dej:

  • 500 g hvedemel
  • 1 spsk vaniljesukker
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 200 g blødt smør
  • 50 g gær
  • 1,5 dl mælk
  • 1 æg

Creme:

  • 2 æg
  • 3 spsk sukker
  • 2 spsk majsstivelse
  • korn fra en halv vaniljestang
  • 1 spsk vaniljesukker
  • 2 breve af Dr. Oetkers frysetørrede appelsinskal eller skal fra 3 friske appelsiner
  • 2,5 dl mælk
  • Appelsin syltetøj – ikke noget med alt for store stykker appelsinskal i.

Flormelis og hakkede mandler til pynt.


Fremgangsmåde

Ingredienslisten er måske lidt omfattende, men det er faktisk lette at lave…
Start med at røre dejen sammen:

Bland mel, sukker, vaniljesukker og kardemomme sammen. Smuldr det bløde smør ned i melet og sørg for at det er fordelt.

Lun mælken i microovnen eller i en lille gryde, til den er håndvarm, og opløs gæren i mælken. Hæld det i melblandingen og rør det godt rundt. Tilsæt ægget og rør/ælt til dejen er ensartet.
Jeg lavede det på røremaskinen, og lod den klare det hårde arbejde.

Lad dejen hæve tildækket i ca. 30-45 min.

I mens laver vi cremen:

Hæld alle ingredienser, undtagen syltetøj, op i en skål og pisk kraftigt. På denne måde ved vi at alle ingredienser er rørt godt sammen inden vi begynder at varme cremen.

Hæld det hele i en gryde og tænd ved middelvarme. Det kræver at du bliver ved gryden og pisker konstant – heldigvis tager det ikke lang tid, før cremen koger op. Lade det boble, imens du pisker, i ca. 1 minut og så er cremen færdig. Sæt den på køl med det sammen – gerne i køleskabet, så den er klar til brug, når dejen har hævet færdig.


Når dejen er klar, deler du den i 3 og ruller hver del ud til en kvadrat. Kvadraten deler du så du har 4 lige store, firkantede stykker dej, der er ca. 7-10 mm tykke.
Læg en spiseskefuld creme i midten af hver firkant, og en teskefuld appelsin syltetøj oven i cremen.

Fold nu hjørnerne sammen i midten, og sørg for at klemme kanterne af dejen sammen, så der bollen er lukket, og cremen ikke kan komme ud af bollen.

Sæt dem på en bageplade, men bagepapir, og lad bollerne efterhæve i ca. 20-30 min.

Forvarm ovnen til 200 grader – og når bollerne har hævet færdig, kan du pensle dem med et sammenpisket æg, inden de kommer i ovnen i ca. 18 minutter – tjek om de har den rigtige farve.

Tag bollerne ud og lad dem køle helt af, inden du rører lidt glasur af flormelis og varm vand, og pynter dem med.

Hvis de ikke skal nydes samme dag, er det en god idé at vente med glasuren, og pakke bollerne ind i en lufttæt beholder eller pose, og enten stille dem på køl, eller fryse dem ned. Lad dem tø langsomt op i posen eller beholderen, og læg glasur på inden servering.

God bagelyst og velbekomme 🙂

KH Carina

Relaterede Indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar