Hobby

Håndfarvet uldgarn

28. januar 2018

Endnu en gang har jeg kastet mig over et nyt projekt – sådan et der let kan gå hen og blive lidt af en besættelse, for jeg kan slet ikke få nok nu!
Længe har jeg sukket efter smukt garn der var “malet” eller “prikket” i smukke nuancer – men det er ikke ligefrem billigt, så jeg har ikke ville købe noget før jeg vidste præcis hvad det skulle bruges til. I en af mine mange ture rundt på Pinterest kom jeg så forbi en DIY guide, og så var min interesse vakt!

Jeg troede at det ville være vildt besværligt, og at det ville kræve en masse dyre materialer med efter at have googlet og læst og googlet og læst, blev jeg enig med mig selv om at det var overskueligt nok til at jeg ville prøve det.

Det eneste jeg købte til projektet var garnet, resten havde jeg faktisk herhjemme fordi det er farvet med frugtfarve som man også bruger nær man bager. Man kan sagtens farve garn med ægte tekstilfarve der er syre-baseret, men det er et lidt mere omfattende projekt, det er dyrere og du får ikke nødvendigvis et bedre resultat.

Det tiltaler mig også lidt at den farve du bruger er så harmløs at du kan putte det i munden. Så mon ikke det er ligeså harmløst på kroppen? Endnu en fordel er at de værktøjer og beholdere du bruger sagtens kan bruges til madvarer igen, efter vask – havde det været tekstilfarve, kunne det fremadrettet ikke bruges til andet end farvning på grund af syren.

En forsigtig start blev et par nøgler Merino uld fra Stof & Stil, samt noget alpaka uld jeg havde liggende i gemmerne. Ingen af delene var af den dyre slags, når nu det kun var et forsøg.

Her er hvad jeg brugte:

  • Uldgarn i naturfarvet/hvid eller anden lys farve. Jeg har brugt ren uld, altså enten merino, alpaka, lam osv. Vælger du en superwash der typisk er blandet med noget andet, kan du ikke være sikker på at det tager helt så godt i mod.
  • Lidt tyndt bomuldsgarn
  • Lager eddike
  • Frugtfarve – jeg havde en del god frugtfarvepasta fra da jeg lavede dåbskage i sommers, men du burde kunne bruge alle slags, også den fra supermakedet.
  • Gummihandsker
  • Husholdningsfilm
  • En plastik bøtte eller en glasskål – det skal kunne gå i microbølgeovnen

Første skridt

Garnet skal bindet i nogle fed, så de er lettere at styre under farvningen.

Der findes altså også andre farve metoder – for eksempel at man strikker nogle regulere stykker af garnet og maler eller nærmest batikfarver det, for så at trævle det op og strikke noget andet af det. Eller at man laver en garnnøgle der får lov at ligge i et farvebad og trække farve, så de yderste lag bliver mørke og så bliver det mindre og mindre farvet inde i midten af  garnnøglen, så når man strikker af garnet får det nærmest en ombre effekt.

Jeg kastede mig ud i denne måde at farve på – det andet må jeg prøve en anden gang!

Brug en stol – enten ryglænet eller stolebenene og bind det løst omkring, så du kan få det af igen.

Når det er gjort binder jeg lidt bomuldsgarn rundt om uldgarnet, 4 steder, så det bliver holdt sammen – ikke for stramt, for så kommer der ikke noget farve der hvor der er bundet!

 

Nu skal garnet lægges i blød i håndvarmt vand, hvor du har tilsat en god skvat eddike. Jeg målte det altså ikke ud, men jeg brugte nok 0,5 dl. Eddiken bruger man for at fiksere farverne lidt, så de bliver stærkere og klare og mere holdbare.

Lad garnet ligge i det varme eddikevand i 30 minutter – det er uld vi arbejder med, så det er vigtigt IKKE at røre rundt eller pille for meget ved garnet for så begynder det at filte. Pres det forsigtigt ned i vandet, indtil det ikke flyder ovenpå mere.

Når der er gået ca. 30 min. tager jeg garnet på, hælder vandet fra og forsigtigt presser jeg vandet fra, så godt jeg kan. Ikke noget med at vride eller pille for meget med garnet.
Garnet skal være vådt, men ikke ligge i vand – så har du presset nok vand fra.


Næste skridt i processen

Nu begynder det sjove – men først finder jeg gummihandsker frem!

 

De her pastafarver er meget stærke i farverne – så jeg brugte de helt lyse farver men endte alligevel med et meget mørkt resultat. Så en del af processen her er at lære sine farver at kende. Jeg troede at en del af farven ville blive skyllet ud, men det var faktisk ikke fordi at garnet blev ret meget lysere efter det blev skyllet op.

Så altså – vær opmærksom på at farverne er koncentrerede og garnet tager ret godt imod.

Jeg plettede først lidt med den helt lyde beige farve – som blev en mørkt brændt orange.

Næst brugte jeg en rosa/pink – og den var der virkelig også meget farve i!

Så nogle pletter med den lilla. Altså på denne måde startede jeg med den lyseste farve og så mørkere og mørkere. Da jeg havde plettet garnet vendte jeg det forsigtigt og plettede lidt på det nederste garn.

Jeg gjorde ikke så meget andet end af presse garnet lidt ned der hvor der var farver, men de kraftige farver blandede sig hurtigt og gav et mørk, flammende og lidt dramatisk resultat!

Jo mindre du rører ved garnet på dette stadige, jo mere adskilte bliver farverne – jo mere farven bliver presset ind i garnet, jo mere flydende bliver overgangene mellem de farver du har brugt.
HUSK NU at det stadig er uld, så der skal stadig ikke røres for meget med det våde garn, for så begynder det at filte!

Til slut i denne farveprocess tog jeg noget sort frugtfarve og blandede ned i lidt groft salt. Jeg har læst mig til at salten kunne sørge for at farven ikke flød nær så meget ud, men ville ligge sig lidt som prikker på garnet.

Og så dryssede jeg det på garnet, for at lave nogle helt mørke pletter.


Afsluttende del af processen

Nu har garnet de farver jeg gerne vil have, og næste skridt er at varmefiksere farven i garnet. Jeg ligger film hen over min beholder, så det slutter tæt og så skal det ellers bare have en tur i microbølgeovnen.

Jeg gav det 3 minutter ved fuld effekt, tog det ud i 3 minutter og så fik det tre minutter mere. Denne her pause imellem, er vigtig at få med, så lad være med bare at give den 6 minutter på en gang.
Har du en micro der er lidt “mild” så giv det 5 minutter, 5 minutters pause og 5 minutter igen. Har du en der er meget kraftig er 2 minutter måske nok. Det væske der ligger i bunden af bøtten skal gerne være klart og ikke fyldt med farve.

Jeg piller filmen af – og nu er det endnu mere vigtigt at du ikke rører ved det varme garn! Der skal næsten ingen bevægelse til for at det begynder at filte, når det er så varmt!
Garnet skal have lov til at stå og køle ned i beholderen – det tager et stykke tid, så find tålmodigheden frem! Forvent at du først kan arbejde videre med garnet efter 2-4 timer.

Når garnet igen er kølet ned til alm. stuetemperatur skal det skylles i koldt vand. Brug gummihandsker her også.
Jeg siger det lige en sidste gang – ikke vride, eller røre for meget ved garnet, men hæld koldt vand over, pres farven godt ud, hæld vand fra og gør det hele igen og igen, indtil vandet du presser fra garnet er klart.
Det tog 3-4 gange ved mit garn.

Når alt overskudsfarven er skyllet ud, tager jeg garnet og ligger det på et gammelt håndklæde og presser så meget vand ud jeg kan. Igen: ikke noget med at vride!

Jeg hang garnet til tørre på en radiator, så det ikke ville tage flere dage før det blev tørt – og det tog alligevel 24 timer. Så hæng det et lunt og tørt sted, indtil det er tørt.

Tilslut snor jeg det tørre garn så jeg kan lave et fint fed – og her ses det sammen med et andet fed jeg også forsøgte at farve i denne ombæring…

Farverne skal jeg helt klart arbejde mere med – så jeg også kan ramme noget der er lidt lysere. Men med det sagt er jeg nu helt vild med resultatet!

Det nåede kun lige at tørre, før det kom på pindene, og jeg bliver ærligt talt gladere og glade for hver maske jeg strikker…
Det er som at strikke et maleri – helt unikt og personligt. Tænk at kun 2-3 forskellige farver giver dette her farvespil, alt efter hvor meget af farven der trækker ind i garnet.

Jeg håber du vil kaste dig over det, ligesom jeg – du bliver helt sikkert positivt overrasket!

KH Carina

 

Relaterede Indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar