Bagværk Jul

Vaniljekranse

12. december 2017

Verdens bedste vaniljekranse

Ja, det tør jeg godt sige at de er: Verdens bedste.
Det har taget mange portioner vaniljekrans for at nå til dette resultat – men siden venner og bekendte hvert år kontakter mig og beder om opskriften, så er det ikke kun i denne husstand vi er sikre på at de ikke fåes bedre.

Min gamle mormor lavede de bedste vaniljekranse, da hun stadig havde helbreddet til at slå sig løs i et køkken. Og disse vaniljekranse er lavet med udgangspunkt i hendes opskrift – men da hun fik opskriften var hverken mandler eller vanilje noget man sådan lige kunne få fingrene i, så jeg har “opgraderet” opskriften lidt på den både får en ægte vaniljesmag OG den helt rigtige konsistens.

Ingredienser:

  • 400 g blødt smør (saltet)
  • 250 g sukker
  • korn fra 3 (alm.) vaniljestænger
  • 1/2 tsk fint salt
  • 1 spsk vaniljeessens
  • 1 æg L/XL
  • 150 g mandelmel*
  • 400 g hvedemel

Giver ca. 80 små eller 30-40 store vaniljekranse.


Rør smør, sukker, korn fra vaniljestænger, salt og vaniljeessens godt sammen.

Tilsæt æg og rør igen godt sammen.

Tilsæt nu mandelmel – *og her kommer der lige et tip! Jeg bruger 75 g færdigt købt mandelmel og 75 g mandelmel som jeg selv laver af smuttede mandler som jeg hakker til mel i en minihakker. Bruger man kun færdigt købt mandelmel bliver dejen for “fin” og kransen smuldre nærmest i munden på en. Bruger man kun mandelmel som man selv maler,bliver kransen lidt mere grov og har måske lige rigeligt bid.
Kombinationen af de to, gør den efter min mening helt perfekt!

Tilsæt hvedemel og rør dejen godt.

Lad gerne dejen trække i et døgns tid – op til nogle dage hvis du ikke lige får dem lavet før.


Jeg sprøjter mine vaniljekranse ud med sprøjtepose. Oprindeligt fordi jeg ikke har en kødhakker, som min mormor altid brugte til at lave dem. Jeg laver mine vaniljekranse ret store – det kan herren i huset bedst lide – og derfor fungerer det bare bedst for mig med en sprøjtepose.

Kransene skal bages i en 180 grader varm ovn – indtil de er lysebrune i kanten og bare ser helt perfekte ud.
Selvom min ovn er ret ny, bliver de mest ensartet bagt hvis jeg vender pladen midt i bagningen.

Hvorlænge de skal bages afhænger af den størrelse dine kranse har, men det er ikke mange minutter vi snakker om, så hold øje med dem.

Når de er helt afkølede kan de pakkes i lufttætte beholdere, og som regel går der lige en dags tid inden vaniljenrigtigt smager igennem.

God fornøjelse med dit julebag – jeg håber du synes at disse kranse smager lige så godt som jeg lovede!

KH Carina

Relaterede Indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar