Malerier

Lav din egen kunstplakat

27. november 2017

Kunstplakater

Det er faktisk slet ikke svært – og det kræver heller ikke det helt vilde kunstneriske talent, man kan bare følge denne her simple “opskrift” og lade din indre kunstner komme frem.


Dette får du brug for

  • En akvarelblok. De fåes i mange prisklasser, og der er sikkert noget med at pris og kvalitet hænger sammen, men en af de billigere kan nu godt gøre det, til dette formål.
  • Akvarelfarver. Hvis du skal ud og investere kan du nøjes med 2-3 forskellige farver til en poster, bare du ligger dig fast på hvilke farver det skal være.
  • Dobbeltklæbende tape
  • Posca tuscher (el. lign)
  • Bladguld – eller sølv eller kobber alt efter hvilke farver du er til
  • En eller flere udstansere – hvis du har, ellers kan du bare bruge en saks

Jeg har købt papir, tuscher, dobbeltklæbende tape, bladguld og udstansere hos Panduro Hobby


Første skridt

Først skal vi male lidt med akvarel – jeg maler nogle i lidt mørkere farver og tænker ikke så meget over om der er liv i farverne eller om det ser pænt ud i kanterne, det er nemlig de her stykker papir vi klipper i senere.

Der efter maler jeg bunden af selve plakaten. Jeg bruger kun 1-2 forskellige farver og jeg bruger meget vand, så det jeg maler bliver helt lyst. Hvis du maler lidt på papiret kun med vand og derefter lige prikker en pensel med farve på, ned i det våde område, så vil farven sprede sig rigtigt fint og naturligt. Måske skal det hjælpes til at flyde lidt mere ud, måske skaber det bare smukke skjolder – dem kan vi godt lide her.

Her er ikke rigtigt noget facit, men “less is more” her, så  hold baggrunden så enkel som muligt. Måske skal du lade det løbe lidt for at skabe effekt?

Lad dine akvarelværker tørre – helst fladt, så vi kan arbejde videre med papir der er så glat som muligt.


Næste skridt

Når papiret er tørt finder jeg tuscherne frem – jeg bruger Posca, for det finders ikke mange tuscher der lige så allround gode som de er. Jeg vælger et slags mønster pr. plakat, og jeg forsøger ikke at overdrive det. Hvis du mangler inspiration til mønstre så prøv at google “graphic patterns” og se om der er noget der inspirerer dig – eller lad dig inspirere af de mønstre jeg har brugt.

Når tuschen er tør er det tid til at lege med guld – eller hvilken farve du nu har valgt. Jeg vil gerne have nogle ret lige og grafiske linier, så derfor bruger jeg smalt dobbeltklæbende tape til at sætte bladguldet på. Det er lettere end at lave lige linier med lim og lineal – men vil man hellere have et andet mønster er lim måske det rette at vælge.

Placeringen af de gyldne linier holder jeg meget centreret i plakaten – det vil sige at de starter eller krydser i midten af plakaten.

Jeg sætter tapen på i det mønster jeg ønsker guldet skal være i – piller øverste lag af og glider forsigtigt et lag bladguld på. Når der er bladguld på alt tapen bruger jeg en pensel til både at sætte guldet godt fast i tapen og til at feje alt det guld væk der ikke skal klæbes fast. Det er altså noget levende stads det bladguld, så ha’ tålmodighed og tungen lige i munden!

Til sidst finder jeg mine udstansere frem og klipper ruder og cirkler ud af det papir jeg har malet med den mørkere akvarelfarve.  Jeg bruger flere størrelser fordi jeg har udstansere til det, men har du ikke nogen så klip stykker ud i hånden; cirkler, trekanter, firkanter hvad som helst kan bruges.

Når du placerer dine udklippede stykker, så prøv at hold dig til midten af plakaten eller “det gyldne snit”
Det er altid lettest at skabe helhed i billedet ved at arbejde fra midten og ud. Denne plakat skal skal gerne ende med at have et enkelt udtryk, så prøv at lave et simpelt mønster med de udklippede stykker.

Jeg har valgt at sætte dem på med dobbeltklæbende tape – nu havde jeg det jo lige ved hånden… Jeg tænker at hvis du rammer “den originale” plakat ind, er det nok bedst at lime dem ordentligt fast.

Plakaterne er faktisk færdige nu – de afventer kun din signatur. Hvis du gerne vil give dem et mere professionelt plakat agtigt udtryk, kan du gøre som jeg plejer at gøre: Tag et godt billede af plakaten, i dagslys – har du en smartphone kan den helt sikkert tage et billede i ret høj opløsning. På telefonen kan du beskære (croppe) billedet så det kun er plakaten der er på billedet, du kan lysne den lidt hvis det er nødvendigt eller skrue lidt op og ned for farverne.

Når du har det færdigt redigerede billede kan du bestille det som plakat eller fototryk, på holder farverne også i mange år, og falmer ikke ligesom akvarel kan gøre med tiden.

Så fik vi også lavet et par plakater, måske et par julegave-idéer?  – du kan se resten af mine resultater på Instagram. Og når du nu har kreeret et smukt mesterværk håber jeg du vil tagge mig på dine billeder, jeg er nemlig vildt spændt på at se havd andre kan trylle frem…

KH Carina

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar